2016. szeptember 22. 05:59 - Serrath

Miért pont Kingdom of Equitaine?

Tisztelt Nagyközönség!

Következzen egy újabb seregbemutató, Szaka tollából! A képek az ő saját seregéről készültek!

koe_004.jpg

Ha van sereg a  Fantasy-ban ami igazán megérdemelt egy kis rácfelvarrást, az minden bizonnyal a breton volt, mivel a „legfrissebb” seregkönyvet 2003-ban adta ki hozzá a GW. Ebben az egységek egy része egyszerűen használhatatlan volt ár-érték arány tekintetében.

A frissítést a 9th age-es fiúknak úgy sikerült megoldani, hogy a hangulatából nem veszítve egy erős, jól játszható, és végre variálható sereget kaptunk.

Speciális szabályok

Áldás: A Tó úrnője még mindig figyel az ő lovagjaira, alapból 6+ os wardot biztosítva nekik. Innentől viszont a játékos dolga hogy 5-ös erő vagy nagyobb ellen, esetleg armour piercing ellen javuljon 5+ ra a mentő. Nyilván attól függ, ki ellen megyünk. Ha sok a lándzsás az ellenfél seregében, akkor érdemes a másodikat választani.

Ék alakzat: Megmaradt a régi lovagi harcmodor, csak éppen az új szabályokhoz igazítva. Ez annyit tesz, hogy kap egy „monstrous rank” (3 figura teljes sornak számít), egy „fight in extra rank” (a 3. sor is támad) és ha 3 szélesen mennek rohamból, akkor még egyszer megkapják ezt, így a 4. sor is üthet.

A többi speciális szabály annyit tesz, hogy a roham körében mindenképpen használhatnak lándzsát a lovagok, és elbújhat a varázslónő az osztag belsejében. A többi a parasztokra vonatkozik. Ha van lovag a közelükben +1 mozgást kapnak, illetve használhatják a 6”-en belül tartózkodó lovagok ld-jét mintha generálisok lennének.

koe_001.jpg

A LORD kategóriában csak két karaktert választhatunk, azoknak viszont legalább a pontértékük rendben van.

Duke néven fut a harcos verzió, ami kemény 85 pontért egy nehéz páncélban öltözve máris készen áll elvezetni a seregeinket. Igazából lordként harcban gyengébb, mint egy sima káoszharcos hős, de azért virtusokkal, és 100 pontnyi varázstárggyal felszerelve igen komoly ütőerőt tudnak képviselni.

Grail Damsel néven találjuk a sereg nagy varázslóját, aki a wildreness, nature, és heaven iskolák mellé megkapta a white-ot is, ami igen hasznos tud lenni az attribute spellje miatt. Ez annyit tud, hogy minden sikeres varázslat után kiteszünk egy pajzs jelzőt egy osztag mellé (mindegyiken max 1 lehet). Ha az osztag elrontja a mentőit, akkor 1 jelző eldobásával lementünk egy sebet. Igen frusztráló tud lenni az ellenfélnek, amikor a 2+ os páncél, és az 5+ os elrontott ward mellett is életben maradnak a lovagok. J Tudunk nekik venni még magic resistance egy vagy kettőt is, illetve hátasnak unicornist is aki szintén MR2-t ad az egységnek.

koe_009.jpg

A HERO választásban igazából annyi lényegi változás történt, hogy az 50 pontos Paladin, és a 60 pontos Damsel mellé bejött egy Castellan nevezetű paraszt származású hős 40 pontért. Az ő vezetésével valóra válhat egy teljes paraszt sereg felállítása, ami ráadásul még játszhatónak is tűnik.

A virtusok is megmaradtak (összesen 7 db) ha nem is változatlan formában, de teljesen használhatóan. A varázstárgy lista viszont igencsak leszűkült 10 darabra    , cserébe viszont sok olyan van köztük, amik szinte kötelezőek egy jó lovag kelléktárába.

A teljesség igény nélkül pár kedvencem.

Crusader’s helm: 45 pontért 1-el javítja a páncélmentőt, a rontottakat újradobatja és negálja a Lethal strike (volt killing blow) szabályt. Ez simán lehetővé teszi az 1+ os újradobható páncélos, nagy erő ellen 5+ os ward save-s kis házi terminátorunk létrehozását. J

Talisman of Roland: 20 pontos talizmán. Az egység ellen nincs stand and shoot, és 1-el növeli a mágikus mentőt távolsági fegyverek ellen. No comment.

Banner of Last Charge: 20 pontos kis zászló ami impact hit(1)-et ad minden hátasnak a unitban. Na ez az egy olyan unitom ami 5 szélesen, 3 mélyen szokott közlekedni. Az impact hit szabálya leírja, hogy minden egyes sor bónusz +1 erőt biztosít, így ezek a srácok mielőtt felemelnék a lándzsát, már 5db S5 impact hitet leosztanak az ellennek. Nem szokták szeretni. J

The Oriflame: Ez már egy kicsit drágább 45 pontos zászló, ezért cserébe viszont félelmet okoznak a hordozói (az ellenfélnek -1 ld plusz dobni kell minden kör elején vagy Ws1-el küzdenek), és nem használhatják a BSB ld újradobós képességét. Ez az a zászló, ami simán eldöntheti egy ütközet kimenetelét.

koe_004.jpg

Négy féle CORE unit közül választhatunk, ebből két féle lovag, és két féle paraszt egység van.

Knight Aspirant: Rohaból frenzy-ző lovagok 17 pontos alap darabáron. Ami miatt nem őket szoktam választani az az, hogy egyel rosszabb az erő, ws, armour save, és ld képességük mint a „nagy” lovagoké. Ha nincs Knight of the Realm a seregben Crusader-é lehet őket fejleszteni, ami a roham körében +1 erőt biztosít neki. Ezzel a fejlesztéssel és a nehéz páncél megvásárlásával már igen brutál kis lovasságnak számít igaz már 23 pontért.

Knight of the Realm: 26 pontos lovagok 2+ os páncéllal és áldással. Növelték az erejüket 4-esre, és a lovaik a roham körében szintén kapnak +1 erőt. Az ék alakzatos támadással, és az impact hit-es zászlóval brutál jók. J

Peasant Levy: Gyengék mint a harmat, ellenben 20 darabot tudunk venni 60 pontért. Ingyen cserélhetik a kézifegyverüket lándzsára, ami a lovas egységeket a „lethal strike” miatt igencsak elkedvetlenítheti a közelükben tartózkodástól. +1 pontért kaphatnak akár alabárdot is, így már S4-el csépelhetik az ellenfelet, de a weapon skill még mindig csak 2.

Peasant Bowman: 5 pontos íjászok, akik alapból kapnak egy kerítést maguk elé, és 30” re lőnek. Lehet belőlük csinálni skirmisher unitot, brigantikat ha van Castellan a seregünkben(Robin Hood és csapata). Ezen kívül csinálhatunk belőlük nyílpuskás egységet is, ha lovagok közül csak Crusadereket viszünk. Én a verseny seregembe vittem belőlük 24 darabot, egyrészt mert ha szépen ki vannak festve nem hagyom már otthon őket, másrészt meg 130 pontért azért körönként csak lőttek 20 nyílvesszőt az ellenfélre. Legnagyobb fegyvertényük az volt, hogy egy első körös sorozattal (igaz a BS-ük egy white varázslat hatására 3-al nőtt) lelőttek vagy 8 dread elf nyílpuskást, akik az egységben tanyázó metal varázslóval egyetemben elszaladtak, mint a nyúl.

koe_006.jpg

SPECIAL egységek.

Knights of the Quest: Na egy egység amit szerintem soha nem használt senki ennek a seregkönyvnek a kiadásáig. Kétkezes fegyverrel küzdenek (mindig S6), ami mellé speciális szabályként a pajzsukat is használhatják, így nem szenvednek el páncélmentő csorbulást a többi lovaghoz képest. Emellé a large target-ekre duplázzák a sebzést, és immunisak a félelemre. Ja és mindezt tudja 26 pontért. Emellé ha valaki nagyon akarja tápolni őket lehet venni egy Hedge Knight nevű fejlesztést, ami scout, vanguard és strider képességekkel ruházza fel őket. Őket csak azért nem vittem most a HTC-re, mert még nincsenek kifestve. J

Pegasus Knight: Mindig is a személyes kedvenceim voltak, akik a sereg igazi mobilitását adják. Itt is nőtt a lovagok ereje S4-re és lehet nekik venni (igazából kötelező) +1 támadást a roham körében. A többi választható opciót nem szoktam nekik megvenni, mert drágák.

Yeoman Outriders: Lovas parasztok, amiből 55 pont egy 5-ös osztag. Ilyet is vittem a verseny seregembe, de ezeket csak tényleg azért mert szépek. J Igazi hasznuk csak annyi, hogy az első körös lövési támadásokkal őket szokták bántani (mivel ők takarják a lovagokat), ami általában elég is az elhalálozásukhoz.

koe_002.jpg

Knights Forlorn: Gyalogos Quest knight-ok. Ha valaki gyalogos seregben gondolkozik, ez kell legyen a fő blokk. Lovas seregekbe szerintem nem nagyon van létjogosultságuk.

Peasant Crusaders: 6 pontos közelharci paraszt egység. Hatred, Frenzy, Stubborn. Ingyen kaphat plusz fegyvert a pajzs helyett, így 1 figura üt 3-at az első körben újradobva. Egy Sacred Reliquary-val megtámogatva (+1 sorból üt, megkapja az áldást, és újradobja a to wound 1-eseket) egész jó kis egység lehet. Gyalogos paraszt seregbe kötelező választás.

koe_005.jpg

RARE egységek.

Grail Knights: Elérkeztünk egy igazán ütőképes lovas egységhez. Szerintem az egész játékban talán a legjobbak. 38 pontért 4-es erő, 4-es szívósság, 2 támadás, 2+ os páncél, 5+ os ward minden ellen. Megkapják a monstrous support képességet, tehát a hátsó sorok is leadhatják a két támadásukat fejenként. Ezen kívül lehet venni nekik divine attack-ot 3 pontért, ami újradobatja a sikeres ward mentőket az ellenféllel. A bajnokuknak lehet még mágikus fegyvere is. A létszámuk az egyetlen pici hátrány, mert maximum 8-an lehetnek csak az egységben.

Green Knight: Nem maradt ki ő sem szerencsére a könyvből. 195 pontért kapunk egy darab éteri, unstable lovagot 2-es páncéllal, 5-ös ward mentővel, aki ráadásul az ambush képesség miatt feljöhet a pálya bármely szélén a második körtől 3+ ra. Megmondom őszintén játékban még nem próbáltam, mert sokallom az árát. Ennyiért lehet venni 7 quest lovagot full commanddal, és akkor már inkább jöjjenek azok.

koe_010.jpg

Siege war machine: Két választásunk lett itt is. Maradt a trebuchet jól feldrágítva, és kicsit legyengítve. 130 pontos S4-es kőhajító, 4 paraszt kezelővel, akit bármilyen egységgel el lehet kergetni a gép mellől. J A másik egy Scorpion nevezetű szimpla S6-os nyílvető 65 pontért, szintén 4 fő paraszt kezelővel.

Sacred Reliquary: Egy 60x40-es alapon álló war platform gyalogság. 130 pont és baromi jó támogatás minden insignificant egységnek 6”-en belül. A Peasant Crusader egységnél már részleteztem.

koe_008.jpg

Összességében egy kiváló seregkönyvet kaptunk mi, akiknek volt türelmük kivárni ezt a szűkös 13 évet az utolsó frissítés óta, és nem adtuk el a seregeinket. Mondjuk szerintem ez igaz az összes többi seregkönyvre is. A fejlesztőket ezúttal nem az üzleti érdekek hajtják, hogy el tudják adni a legújabb figuráikat, hanem tényleg látszik az erőfeszítés hogy egy jól kibalanszolt, versenyre is alkalmas szabály és sereggyűjteményt nyújtsanak a nagyérdeműnek. Aki valaha szerette a Warhammer Fantasy-t annak csak ajánlani tudom, hogy porolja le a seregeit és újra vezesse őket hadba de ezúttal a 9th age rendszere szerint. Garantáltan nem fog csalódni.

 Szaka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fantahammer.blog.hu/api/trackback/id/tr7411732805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása